Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Χρήστος Λαμπράκης: άφησε το αποτύπωμά του στην πολιτική, τον πολιτισμό και τον Τύπο


  • Την είσοδο σε μια νέα εποχή, που διαδέχεται τη μεταπολίτευση, σηματοδοτεί ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη, του τελευταίου της παραδοσιακής γενιάς των εκδοτών, ο οποίος άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή της χώρας, πρωταγωνιστής τα τελευταία 40 χρόνια.
  • Το πρόσωπό του συνδέθηκε με τον Πολιτισμό, ιδίως με την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής, με την Ενημέρωση -μέσω της ισχυροποίησης του ΔΟΛ και των θυγατρικών του που βρίσκονται στην πρωτοπορία των εκδοτικών και μιντιακών συγκροτημάτων της χώρας- και με την Πολιτική: Το όνομα του Χρήστου Λαμπράκη είχε συνδεθεί με έναν ισχυρό Μύθο, σχετικό με την επιρροή που ασκούσε ο ίδιος στο πολιτικό σύστημα και με πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο ίδιος από το παρασκήνιο της πολιτικής, ήδη από τη δεκαετία του '60 και στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Ο Μύθος αυτός έχει ένα μέρος που συνδέεται με την πραγματικότητα και ένα άλλο που κινείται στο χώρο των θεωριών συνωμοσίας. Το βέβαιο είναι ότι πάντοτε αντλούσε την ισχύ του από τον ΔΟΛ, δυναμικό συγκρότημα Τύπου που βρισκόταν, παρά τις περιπέτειές του, πρωτοπόρο στο χώρο των εντύπων.
  • Άνθρωπος μετριοπαθής, που κρατούσε ισορροπίες και έβρισκε συμβιβαστικές λύσεις, συνδέθηκε παράλληλα με ρόλους που ανέλαβε στο πολιτικό παρασκήνιο και οι οποίοι παραμένουν θολοί. Πολλοί θυμούνται ότι «Τα Νέα» και «Το Βήμα» συνέχισαν να εκδίδονται κατά τη διάρκεια της 7ετίας, όταν η «Καθημερινή» της Ελένης Βλάχου έκλεισε. Νωρίτερα, για την ταραχώδη δεκαετία του ’60 ο ρόλος του παραμένει αδιευκρίνιστος και έχει δημιουργήσει αναπάντητα ερωτήματα. Μετά τη χούντα, η παρουσία του συνδέθηκε με τις εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα, ενώ αργότερα αναγνωρίστηκε ο βασικός του ρόλος σε αυτό που ονομάστηκε «διαπλοκή».
  • Νταρζάνου Α., Η ΑΥΓΗ: 27/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου