Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Στην κοιτίδα των Παπανδρέου μία οικογένεια είναι γαλάζια...

  • Από τους 566 ψηφοφόρους της περασμένης Κυριακής, 21 ψήφισαν ΝΔ, 8 ΚΚΕ, 2 ΛΑΟΣ, από 1 ψήφο πήραν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι και οι άλλοι ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του να αγγίζει το 94,2%.

  • Το όνομά του συνδέθηκε με την πολιτική πορεία της οικογένειας Παπανδρέου. Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτικός.

Στο Μουσείο Παπανδρέου , το αρχείο των εφημερίδων «διηγείται» την ιστορία του Γέρου της Δημοκρατίας...

Στο Μουσείο Παπανδρέου , το αρχείο των εφημερίδων «διηγείται» την ιστορία του Γέρου της Δημοκρατίας...

Ο Ανδρέας άρχιζε από το χωριό του τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και ο Γιώργος Παπανδρέου πρωτο-πολιτεύτηκε στην Αχαΐα το 1981. Το Καλέντζι έχει δώσει στη χώρα τρεις πρωθυπουργούς, καταγράφοντας ένα μοναδικό ρεκόρ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.

Παρά την παράδοση και την ιστορία του, που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το ΠΑΣΟΚ, το χωριό των 566 ψηφοφόρων εξακολουθεί να έχει και... ψηφοφόρους άλλων κομμάτων - αυτή είναι εξάλλου η... χαρά της δημοκρατίας.

«Ξέρουμε ποιοι ψήφισαν άλλα κόμματα, δεν είναι κρυφό. Είναι δικοί μας άνθρωποι, συγχωριανοί μας, συγγενείς μας», εξηγεί ο Μιχ. Ανδρικόπουλος. «Δύο οικογένειες ψηφίζουν Δεξιά από παλιά, οι ψηφοφόροι το

«Ξέρουμε ποιοι ψήφισαν άλλα κόμματα, δεν είναι κρυφό. Είναι δικοί μας άνθρωποι, συγχωριανοί μας, συγγενείς μας», εξηγεί ο Μιχ. Ανδρικόπουλος. «Δύο οικογένειες ψηφίζουν Δεξιά από παλιά, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ έχουν γαμπρό υποψήφιο και είχαν υποχρέωση...», τονίζει. «Αλλωστε, και το διαφορετικό χρειάζεται. Να υπάρχει πολυφωνία στο χωριό».

Την περασμένη Κυριακή από την κάλπη στο Καλέντζι βγήκαν: 21 ψήφοι για τη Νέα Δημοκρατία, 8 για το ΚΚΕ, 2 για τον ΛΑΟΣ και από μία ψήφος για ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους. Οι υπόλοιπες... ΠΑΣΟΚ.

«Η οικογένειά μου κι εγώ ψηφίζουμε παραδοσιακά τη Νέα Δημοκρατία από το 1985 λόγω προσωπικών σχέσεων», μας λέει ο Βενιζέλος Σωτηρακόπουλος.

«Οι διαφορετικές ψήφοι είναι γνωστές στο Καλέντζι. Ηρθε ψηφοφόρος άλλου κόμματος και σχεδόν απολογήθηκε που έπρεπε να ψηφίσει τον γαμπρό της οικογένειας που ήταν υποψήφιος εκτός... ΠΑΣΟΚ», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κοινοτάρχης Καλεντζίου Αθανάσιος Ανδρικόπουλος.

Ολοι οι κάτοικοι πάντως, πράσινοι, γαλάζιοι, κόκκινοι, δηλώνουν υπερήφανοι για τη μοναδικότητα του χωριού τους.

  • Γαμπρός στο Καλέντζι ο Γιώργος

Οι ευτυχισμένες στιγμές της οικογένειας Παπανδρέου συνδέθηκαν συχνά με το Καλέντζι. «Ο γάμος του σημερινού πρωθυπουργού με την Αντα έγινε στο Καλέντζι και ακολούθησε γλέντι μπροστά στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο παππούς του. Στον ίσκιο από τα πλατάνια, έξω από το πατρικό του σπίτι, ο Γιώργος γευμάτιζε συχνά με τη μητέρα του Μαργαρίτα και τα αδέλφια του. Και η αδελφή του η Σοφία, εδώ παντρεύτηκε», μας λέει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Και... κάπως έτσι, το Καλέντζι γέμισε... αγάλματα. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1982 η οικογένεια Παπανδρέου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου (ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ) άρχισε την προεκλογική του περιοδεία από το Καλέντζι, όπου και αποθεώθηκε. Στο χωριό ήδη λειτουργεί ένα μουσείο, το μουσείο για την οικογένεια Παπανδρέου. Υπό το... «βάρος» των δύο αγαλμάτων στο χωριό τους, οι κάτοικοι δεν θα μπορούσαν να ψηφίζουν τίποτε άλλο παρά... ΠΑΣΟΚ.

«Στις φλέβες μας κυλάει... πράσινο αίμα», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ανδρικόπουλος. Ο χώρος που «φιλοξενεί» την ταβέρνα του χωριού ήταν το σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου και, σύντομα το οίκημα θα γίνει κι αυτό μουσείο και ξενώνας.

«Αν και γνωρίζουμε τη βαθιά έννοια της Δημοκρατίας, δεν διανοηθήκαμε ποτέ να ψηφίσουμε κάτι άλλο εκτός από ΠΑΣΟΚ. Είναι οι Παπανδρέου, είναι και οι δύο υπουργοί της οικογένειας Κατσιφάρα. Επρεπε να ήσασταν εδώ το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου. Χορεύαμε κάτω από τα αγάλματα του Ανδρέα και του Γέρου!», μας λέει.

  • Οι ρίζες της δυναστείας
    Ο Σταυρόπουλος που έγινε «Παπανδρέας»

Η οικογενειακή παράδοση των Παπανδρέου έχει τις ρίζες της λίγα χρόνια πριν από το 1821.

Το πραγματικό όνομα της οικογένειας ήταν Σταυρόπουλος. Ο πατέρας του Γεωργίου Παπανδρέου ήταν ιερέας. Ο παπα-Ανδρέας έμεινε καταγεγραμμένος στην καθημερινή γλώσσα των χωριανών ως «Παπανδρέας» και έτσι «κόλλησε» το επίθετο στους απογόνους.

«Η μεγάλη ιστορία όμως της οικογένειας Παπανδρέου έμελλε να γραφεί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα με τον Γιώργο», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Ανδρικόπουλος και προσθέτει: «Τον περιμένουμε στη γενέθλια γη των προγόνων του για να αντλήσει πίστη και θάρρος μπροστά από το πατρογονικό του σπίτι και τον ανδριάντα του Γέρου και του Ανδρέα. Το Καλέντζι είναι στο πλάι του...».

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1946. Συνολικά ο Γεώργιος Παπανδρέου εξελέγη βουλευτής Αχαΐας έξι φορές.

Ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που εξελέγη το 1964 πρώτος βουλευτής Αχαΐας με την Ενωση Κέντρου. Μέχρι το 1996 που πέθανε, ο Ανδρέας διατήρησε στενή τη σχέση του με το Καλέντζι και τους κατοίκους του.

O σημερινός πρωθυπουργός πήρε την πολιτική σκυτάλη το 1981, όταν εξελέγη βουλευτής Αχαΐας. Ακόμη και φέτος, στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο Καλέντζι, θέλοντας για ακόμη μια φορά να θυμίσει τον τόπο καταγωγής του και τις ρίζες του.

3 γενιές

  • Γεώργιος

Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» γεννήθηκε το 1888 στο Καλέντζι και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1946. Hταν συναρχηγός της Εθνικής Πολιτικής Eνωσης και εξελέγη πρώτος με 7.246 σταυρούς. Πέθανε το Νοέμβριο του 1968. Εν μέσω δικτατορίας, η κηδεία μετατράπηκε σε πορεία διαμαρτυρίας....

  • Ανδρέας

Γεννήθηκε το 1919 στη Χίο. Εξελέγη το 1964 πρώτος βουλευτής Αχαΐας με την Eνωση Κέντρου. Μέχρι το 1996 που πέθανε, ο Ανδρέας διατήρησε στενή τη σχέση του με το Καλέντζι και τους κατοίκους του. Διατέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996. .

  • Γιώργος

Πήρε την πολιτική σκυτάλη το 1981 όταν εξελέγη βουλευτής Αχαΐας, όπου εκλεγόταν ως το 1996. Το 1996 και το 2004 υπήρξε βουλευτής Α’ Αθήνας, το 2004 και το 2007 βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Στην Αχαΐα επέστρεψε ως βουλευτής στις εκλογές του 2007.

  • Ν. Σωτηρόπουλος
    Είμαστε έτοιμοι για 3ο άγαλμα

«Σκαρφαλωμένο» στην πλαγιά του Ερύμανθου, 49 χιλιόμετρα από την Πάτρα, το Καλέντζι είναι ένα χωριό που έχει... γεμίσει αγάλματα. Στις δύο πλατείες του δεσπόζουν ήδη οι ανδριάντες του «Γέρου της Δημοκρατίας» και του Ανδρέα Παπανδρέου. «Είμαστε έτοιμοι και για το τρίτο άγαλμα», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νεοκλής Σωτηρόπουλος, ένας από τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του χωριού. Κι όταν τον ρωτάμε αν έμειναν πλατείες στο χωριό, μας απαντά: «Και να μην είχαμε, θα φτιάχναμε μία για τον Γιώργο!».

«Μια φορά, καθόμασταν στον πλάτανο στο κέντρο του χωριού και είδαμε δύο νεαρούς με κοντά παντελόνια να φτάνουν κοντά μας», θυμάται ο κοινοτάρχης κ. Ανδρικόπουλος. «Δεν ξέραμε τότε ότι ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο αδελφός του ο Αντρίκος. Είχαν φτάσει στο χωριό περπατώντας όλο τον ορεινό όγκο του Ερύμανθου από τα Καλάβρυτα! Είναι μακριά, αλλά όλοι ξέρουν πια πόσο αθλητικός είναι ο Γιώργος».

  • Υπερήφανοι δηλώνουν οι κάτοικοι του
    Οποιος πιει νερό από το χωριό μας, γίνεται πολιτικός

«Οποιος πιει νερό από το Καλέντζι γίνεται πολιτικός», λένε χαριτολογώντας οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, που θυμίζουν ότι πέρα από τον πρωθυπουργό, και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας έχει γεννηθεί στο χωριό τους, ανιψιός του πρώην επίσης υπουργού Γιώργου Κατσιφάρα. «Είμαστε υπερήφανοι που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της χώρας μας.

Τον περιμένουμε να έρθει στο χωριό για να του ξανα-σφίξουμε το χέρι. Από εδώ άρχιζαν ο παππούς και ο πατέρας του κάθε προεκλογική περίοδο. Αλλά και εκείνος, το Καλέντζι είχε στο στόμα του στην τελευταία προεκλογική του ομιλία τώρα, στην Πάτρα», μας λέει η Γεωργία Θεοδωρακοπούλου.

Μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη, δεν κρύβουν πως περίμεναν πώς και πώς να γίνει και ο Γιώργος πρωθυπουργός της χώρας. «Το θέλαμε πολύ. Το περιμέναμε. Βέβαια, δεν το ξέραμε, γιατί η κάλπη κρύβει μυστικά», λέει ο κ. Παναγιώτης.

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, ψηφίζουμε Παπανδρέου. Πρώτα ο Γέρος, μετά ο Ανδρέας, τώρα ο Γιώργος. Πού ξέρεις; Μπορεί να δούμε και τον γιο του Γιώργου κάποια μέρα πρωθυπουργό», τονίζει η Τασία Λαζάρου στο καφενείο του χωριού.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε στο Καλέντζι για πρώτη φορά σε ηλικία 12 χρονών, όταν ήταν πρωθυπουργός ο παππούς του», θυμούνατι. Από τότε, πήγαινε συχνά στο χωριό και έμενε στο «Ξενία».

«Τον περιμένουμε να έρθει και ως Πρωθυπουργός», λέει ο κ.Σωτηρόπουλος.

  • Οι «απέναντι»
    Θύμωσα με τον Καραμανλή, αλλά τον ψήφισα

Η οικογένεια του Βενιζέλου Σωτηρακόπουλου ψηφίζει Νέα Δημοκρατία από το 1985. «Εμείς ήμασταν φίλοι με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο πατέρας μου ήταν συμμαθητής του. Πολύ καλός άνθρωπος. Τον στηρίζαμε πολύ όσο ζούσε», μας λέει ο... πατριάρχης της οικογένειας. «Κι έπειτα ψηφίσαμε τον Ανδρέα το ‘77 και το ‘81. Αλλά μετά μας τα... χάλασε. Και τότε αποφασίσαμε να αλλάξουμε κόμμα και να πάμε στη ΝΔ. Μάλιστα, ιδρύσαμε την τοπική οργάνωση εδώ», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ένας από τους 21 ψηφοφόρους της ΝΔ. «Περάσαμε πολλά παλιά, όταν οι διαχωρισμοί από τα κόμματα ήταν έντονοι. Ο τωρινός, ο Γιώργος Παπανδρέου, μοιάζει λίγο στον παππού του. Είναι πιο ήπιος χαρακτήρας και δείχνει πιο εργατικός».

Ο 80χρονος Β. Σωτηρακόπουλος μας διαβεβαιώνει πως και οι 21 ψήφοι προέρχονται από το δικό τους σόι, κάτι που επιβεβαιώνει και η σύζυγός του Χρυσούλα. «Ψήφισα ΝΔ γιατί είχα υποχρέωση σε κάποιους υποψηφίους. Παρόλο που ήμουν θυμωμένος με τον Καραμανλή που δεν εξόντωσε τους κλέφτες και δεν έδωσε αυξήσεις στους φουκαράδες, είπα να στηρίξω πρόσωπα και όχι κόμμα. Τώρα περιμένω: έχω μια ελπίδα στον Γιώργο. Αν ικανοποιήσει την ελπίδα μου, θα τον στηρίξω», εξηγεί.

  • ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ, Φωτό: Βασίλης Ζησόπουλος, ΕΘΝΟΣ, 11/10/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου