Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Σαν Σήμερα (1948): Δολοφονήθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 [ 10:55 ]

Μαχάτμα Καραμτσάντ Γκάντι (1869-1948)

Ινδός πολιτικός, ηγέτης και στοχαστής, κεντρική μορφή του ινδικού αγώνα για την ανεξαρτησία, υπέρμαχος της «παθητικής αντίστασης» (αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών) και σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869 στο Πορμπαντάρ, πόλη της δυτικής ακτής της Ινδίας από οικογένεια πολιτικών (ο παππούς του και αργότερα ο πατέρας του διετέλεσαν κεντρικοί κυβερνήτες του Πορμπαντάρ). Καταλυτική για το χαρακτήρα του υπήρξε η επιρροή της μητέρας του, πιστής ινδουίστριας.

Το 1885, σε ηλικία 16 ετών, ο Γκάντι θα χάσει τον πατέρα του. Το 1887 εισέρχεται, μετά από εξετάσεις στο Κολέγιο Samaldas, το οποίο ωστόσο θα εγκαταλείψει ένα χρόνο αργότερα για να εγγραφεί το 1888 στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (University College London) για οικονομικές σπουδές.

Στις 10 Ιουνίου του 1891 επιστρέφει, αφού λαμβάνει το πτυχίο του, στη Βομβάη, όπου θα μάθει ότι η μητέρα του είχε πεθάνει. Αποφασίζει να δουλέψει ως δικηγόρος. Στην πρώτη του ωστόσο αγόρευση, ως δικηγόρος μιας μικρής υπόθεσης, θα χάσει τα λόγια του.

Το 1893 θα εγκατασταθεί στην Νότια Αφρική. Εκεί, ο Γκάντι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φυλετικό διαχωρισμό του Απαρχάιντ, αλλά και με τις διακρίσεις εις βάρος των Ινδών της Νότιας Αφρικής. Θα περάσει 20 ολόκληρα χρόνια στη χώρα όπου θα φυλακιστεί πολλές φορές για τους αγώνες του. Εκεί είναι άλλωστε που θα ξεκινήσει για πρώτη φορά να διδάσκει τις αρχές της παθητικής αντίστασης, επηρεασμένος, όπως ο ίδιος έλεγε, από τη διδασκαλία του Χριστού και του αμερικανού συγγραφέα Χένρι Θορό.

Το 1915 ο Γκάντι επέστρεψε από τη Νότια Αφρική στην Ινδία. Επί δύο περίπου χρόνια θα επισκεφθεί πολλές περιοχές της Ινδίας,. Καταφεύγοντας στη φιλοσοφία της «παθητικής αντίστασης» θα προκαλέσει κινητοποιήσεις για το θέμα της επαγγελματικής μαθητείας, σύστημα που ανάγκαζε τους φτωχούς, αγράμματους εργάτες να εγκαταλείψουν την Ινδία για να εργαστούν σε άλλες βρετανικές αποικίες.

Οι συγκεντρώσεις που οργάνωσε ήταν τέτοιες που ανάγκασαν την κυβέρνηση να εξαγγείλει ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα τερματιζόταν έως την 31η Μαΐου της ίδιας χρόνιας.

Την περίοδο του μεσοπολέμου, ο Γκάντι αναδεικνύεται σε κεντρική μορφή για τον αγώνα ανεξαρτησίας της Ινδίας. Η παθητική αντίσταση θα αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρη την Ινδία, όταν στα 1919, το Βρετανικό Κοινοβούλιο παραχώρησε έκτακτες αρμοδιότητες στις αποικιακές δυνάμεις. Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Αμριτσάρ ωστόσο θα καταλήξει σε αιματοχυσία.

Ο Μαχάτμα Γκάντι, δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1948, από έναν ινδό εθνικιστή, τον Γκόντσε. Το όραμά του, εξακολουθεί να εμπνέει.


Πώς είδε το «Βήμα» τη δολοφονία του ηγέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου