Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Σαν σήμερα (1832), 178 χρόνια από τη γέννηση του Λιούις Κάρολ


O Λιούις Κάρολ

ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010 [ 14:45 ]

Γεννήθηκε με το όνομα Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, έγινε όμως γνωστός με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ. Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1832 και πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 1898 από πνευμονία. Στο μεταξύ διάστημα πρόλαβε να εξασκήσει τις κλίσεις του στις τέχνες της συγγραφής, των μαθηματικών και της φωτογραφίας. Στην ιστορία έμεινε ως ο συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Γόνος μιας ιδιαίτερα συντηρητικής οικογένειας βορειοαγγλικής καταγωγής, ο Λιούις Κάρολ μεγάλωσε με δέκα αδέλφια στο Ντέρσμπουρυ. Στο σχολείο σημείωνε εξαιρετικές επιδόσεις αν και ο ίδιος αργότερα δήλωσε: «δεν μπορώ να πω, πως αναπολώ τη ζωή μου στο δημόσιο σχολείο με κάποια αίσθηση ευχαρίστησης».

Στα επόμενα χρόνια, πήρε αρκετές υποτροφίες, έγινε λέκτορας σε κολέγιο, δημοσίευσε βιβλία μαθηματικών και χρίστηκε διάκονος της Εκκλησίας της Αγγλίας χωρίς να ανελιχθεί περαιτέρω. Από νεαρή ηλικία, έγραφε ποιήματα και διηγήματα, στην αρχή της καριέρας του με ιδιαίτερα σατιρικό ύφος. Ο εκδότης του περιοδικού «TheTrain» υπήρξε ουσιαστικά ο νόνός του αφού εκείνος επέλεξε το ψευδώνυμο «Λιούις Κάρολ» ανάμεσα σε τέσσερα που του πρότεινε ο συγγραφέας (τα υπόλοιπα ήταν: Edgar Cuthwellis, Edgar U. C. Westhill και Louis Carroll).

Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε όταν για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με την τέχνη το 1851 σε λονδρέζικη έκθεση. Το 1856, απέκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή και το1863 ενοικίασε ένα φωτογραφικό στούντιο, όπου συγκέντρωσε το σύνολο του φωτογραφικού εξοπλισμού του.

Τον Νοέμβριο του 1864 ο Λιούις Κάρολ παρουσίασε ένα χειρόγραφο με τον τίτλο «Οι περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη γη» και το εξέδωσε το 1865 ως «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» με εικονογράφηση του Σερ Τζον Τένιελ και είχε σημαντική εμπορική απήχηση, προσδίδοντας μεγάλη φήμη στον Λιούις Κάρολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου