Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Τζάνις Τζόπλιν


Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1943 στο Πορτ Αρθουρ του Τέξας. Κόρη του Σεθ και της Ντόροθι, η Τζάνις είχε δυο αδέλφια, τον Μάικλ και τη Λώρα και μπορούσες εύκολα να τη χαρακτηρίσεις μελαγχολικό και ανικανοποίητο παιδί. Σαν αποτέλεσμα, στην εφηβεία της, έμπλεξε με κακές παρέες που όμως ήταν η αφορμή για να ακούσει μεγάλους αφροαμερικανούς καλλιτέχνες (Μπέσυ Σμιθ, Λιντμπέλι) που την επηρέασαν στην απόφασή της να γίνει τραγουδίστρια. Στην αρχή τραγουδούσε στην τοπική χορωδία και αργότερα με παρέες στο σχολείο, μπλουζ και φολκ τραγούδια φυσικά. Σε άρθρο για την Τζάνις Τζόπλιν το 1962 στην εφημερίδα του πανεπιστημίου, μία φράση ήταν αρκετή για να περιγράψει την προσωπικότητά της «Τολμάει να είναι διαφορετική». Λίγο αργότερα ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι στο κασετοφωνάκι ενός φίλους της με τίτλο «What good can drinking do». Το 1964 ηχογράφησε ένα δισκάκι με επτά τραγούδια και αυτό ήταν η αρχή των πάντων.

Tο περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών και συγκεκριμένα στη θέση νούμερο 28.
Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες υποκλίνονταν στο ταλέντο και τη μοναδικότητά της και η φωνή της έμοιαζε να ανήκει σε πονεμένη μαύρη γυναίκα και μάλλον αυτός ήταν και ο σκοπός της. Οι παραστάσεις της δεν μπορούσες να πεις ότι ήταν καλοκουρδισμένα σόου ή άψογη φωνητική απόδοση των τραγουδιών αλλά μια μείξη παθιασμένης ερμηνείας με κραυγές και λυγμούς.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κυκλοφόρησε 4 δίσκους: δύο με τους Big Brother & the Holding Company (Big Brother & the Holding Company_1967 και το Cheap Thrills_1968), ένα με τους Kozmic Blues Band (I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!_1969) και ένα μόνη της (Pearl_1971). Oι κασετίνες και οι δίσκοι με ζωντανές ηχογραφήσεις της που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό της στα 27 της, ενίσχυσαν το μύθο του ακατέργαστου και δυναμικού ταλέντου της. Πέθανε στις 4 Οκτωβρίου του 1970 από υπερβολική δόση ηρωίνης σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου