Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν σήμερα (17-9-1982) έφυγε από τη ζωή ο Λοΐζος Λοΐζος


Με τη Χαρούλα Αλεξίου κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους
Ο Ελληνας μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια και πέθανε πρόωρα στη Ρωσία σε ηλικία 45 ετών. Οταν ήταν 7 ετών, μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου και ασχολήθηκε ενεργά με τη μουσική. Το 1955 έφτασε στην Αθήνα για σπουδές τις οποίες εγκατέλεψε μετά από 5 χρόνια για να ασχοληθεί με τη σύνθεση.

Το 1962 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι «Το τραγούδι του δρόμου» (ποίημα του Λόρκα) στη Φίλιπς μετά από μεσολάβηση του Μίμη Πλέσσα. Το ταλέντο του γρήγορα ξεχωρίζει ενώ από το 1962 προήδρευε στο σύλλογο «Φίλων ελληνικής μουσικής». Στις παρέες του μπορεί να συναντήσει κανείς τους Μάνο Ελευθερίου, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Μαρία Φαραντούρη, Νότη Μαυρουδή, Χρήστο Λεοντή και Φώντα Λάδη.

Οι πολιτικές του πεποιθήσεις, τοποθετημένες αριστερά, τον έφεραν αρκετές φορές στο στόχαστρο των Αρχών. Φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της χούντας, μετά τη Μεταπολίτευση συμμετείχε σε μεγάλες λαϊκές συναυλίες και το 1974 κυκλοφόρησε τη συλλογή «Τα τραγούδια του δρόμου» με απαγορευμένα κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, τραγούδια.

Από τις συνεργασίες του, ξεχωρίζουν οι μουσικές του συναντήσεις με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ρασούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο

Στη μακρόχρονη καριέρα του, συνέγραψε μουσική για το θέατρο αλλά και για τον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου